2023 Anselm Kiefer

December 2023: bezoek aan zijn tentoonstelling in Voorlinden in Wassenaar.

Zijn werk is een lust voor het oog en prikkelt het brein. Van zijn monumentale doeken die worstelen met de Duitse geschiedenis tot recente werken die reflecteren op de kosmos en spiritualiteit; Anselm Kiefer (1945) is duidelijk één van de grootste kunstenaars van onze tijd. Hij denkt expansief, werkt op grote schaal en deinst er niet voor terug om de ongemakkelijke vragen over het leven en over onze geschiedenis te stellen.

Kiefer verweeft mythe, geschiedenis, poëzie en filosofie in zijn werk. Met behulp van traditionele en onconventionele technieken en materialen creëert hij hele schilderingen vol texturen en betekenissen. Hij stelt zijn werken bloot aan de elementen, valt ze aan met een beitel, steekt ze in brand of voegt er levensgrote, zware objecten aan toe. Kiefer werkt met materialen als verf, stro en bakstenen en metalen als bladgoud, dat nooit verandert, en lood, dat doorheen de tijd transformeert. Elk materiaal heeft zijn eigen betekenis en vertelt zijn eigen verhaal.

In deze tentoonstelling ervaar je de breedte van Kiefers oeuvre — van de grote schilderijen vol verhalen tot zijn intrigerende installaties, vitrines, houtsneden en kunstenaarsboeken. Wandel langs zijn landschappen vol symbolen, probeer zijn poëtische raadsels op te lossen of geniet gewoonweg van de materialiteit. Wat je ook doet, ontdek vooral welke betekenis jij wil geven aan het werk – elke interpretatie is volgens de kunstenaar goed.